مشکلات رژیم غذایی پرچرب
یکی از جدیدترین رژیم غذایی لاغری که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده رژیم غذایی پرچرب است. احتمالا داستانهایی در مورد ورزشکارانی که ادعا میکنند با این رژیم غذایی کاهش وزن داشتهاند مواجه شدهاید، البته در مواردی نادر ممکن است این رژیم غذایی موثر واقع شود. اما برای کسی که با یک برنامهی معمولی ورزش میکند و قصد دارند برای مدت طولانی و با سرعت بالا ورزش کند، رژیم غذایی پرچرب گزینهی مناسبی نخواهد بود.
طبق نتایج تحقیقات انجام شده با این رژیم غذایی میتوان با سرعت پایین و برای مدت طولانی ورزش کرد، اما کسانی که میخواهند آنقدر ورزش کنند که خسته شوند، با این رژیم غذایی نمیتوانند مدت زیادی دوام بیاورند. این به آن دلیل است که بدن نمیتواند چربی را با سرعت بالا به انرژی تبدیل کند و این یعنی، انرژی که در کوتاه مدت برای ورزش کردن تامین میشود بیشتر از کربوهیدراتها تامین میشود. اگر بخواهید 150 کیلومتر را با سرعت پایین بدوید، شاید رژیم غذایی پرچرب برایتان مناسب باشد، اما این به آن معنی نیست که میتوانید کربوهیدرات را به کلی از رژیم غذایی خود حذف کنید. در ورزشهای استقامتی بدن نمیتواند انرژیاش را از چربی تامین کند و باید از کربوهیدارتها نیز بهرهمند شود. ذخیرهی کافی گلیکوژن که از کربوهیدراتها تامین میشود، استقامت را هنگام ورزش کردن افزایش میدهد.
طرفداران رژیم غذایی پرچرب وعدهی کاهش وزن سریع را میدهند و این، برای خیلی از افراد وسوسه کننده است. اما منطقیتر نیست که انرژی بدنتان را به شکلی که میدانید صحیح است تامین کنید، تا بخواهید آن را به رژیم غذایی عادت دهید که تمایل ندارد به آن عادت کند؟ شاید رژیم غذایی پرچرب برای کسانی که ورزش نمیکنند و میخواهند کاهش وزن داشته باشند مناسب باشد، اما برای کسی که ورزش میکند اصلا رژیم غذایی مناسبی نیست.
این رژیم غذایی برای خانمها حتی خطرناکتر هم است. حذف کردن مواد غذایی حاوی کربوهیدارت از رژیم غذایی فشار زیادی به بدن خانمها وارد میکند و این به افزایش میزان هورمون کورتیزول منجر میشود و آنها بیشتر احساس خستگی میکنند. وقتی کربوهیدارت از رژیم غذایی حذف میشود، بدن برای تامین انرژی شروع به شکستن چربیها میکند و این باعث میشود میزان زیادی کورتیزول در بدن جریان داشته باشد و میزان اضطراب بالا رود. کورتیزول همچنین سرعت بازیابی سلولهای عضلانی را نیز کاهش میدهد.
اضطراب زیاد و بازیابی نشدن عضلات اصلا خوب نیست. ممکن است با رژیم غذایی پرچرب با کاهش وزن سریع مواجه شوید، اما در نهایت بهخاطر افزایش میزان کورتیزول سرعت کاهش وزن نیز کم میشود. تحقیقات زیادی روی رژیم غذایی پرچرب انجام شده و نتایج همهی آنها نشان میدهد این رژیم غذایی برای همه مناسب نیست. تاثیر مثبت این رژیم غذایی روی ورزش کردن فقط در خصوص افرادی محدود صدق میکند و ورزشکاران هنگام انتخاب رژیم غذایی، باید شدت و زمان ورزش کردن، اهداف ورزشی و ترجیحات غذاییشان را مد نظر قرار دهند.
کسانی که از رژیم غذایی پرچرب نتیجهی مثبت گرفتهاند معمولا کسانی هستند که به جز ورزش کردن کاری انجام نمیدهند و شغلی ندارند. همچنین هنوز اثرات دراز مدت استفاده از این رژیم غذایی مشخص نشده است. در واقع بهترین رژیم غذایی اصلا رژیم نیست، فقط انتخاب هوشمندانه و منطقی مواد غذایی است. سبزیجات خوب هستند و مواد غذایی فرآوری شده بد. هر رژیم غذایی که فاقد سه مادهی مغذی اصلی یعنی کربوهیدرات، چربی و پروتئین باشد انتخاب خوبی برای ورزشکاران نخواهد بود.