چاقی یکی از بیماری‌های مرتبط با تغذیه است که منجر به بیماری‌های قلبی عروقی می‌گردد. هر چند مردم اهمیت و نیاز زندگی سالم را درک کرده‌اند و درباره سلامت اطلاعات کافی دارند اما غذاهایی را برای خوردن انتخاب می‌کنند که مناسب رژیم غذایی نیست. عوامل بسیاری از جمله، مسایل رفتاری، باور و اعتقادات قوی ما دراین فقدان انگیزه تاثیرگذار هستند.

مبانی رژیم غذایی ضعیف

پایه و اساس عادات غذایی به دوران کودکی باز می‌گردد. همه ما در دوران کودکی یاد گرفته‌ایم که غذای بشقاب را، بدون توجه به اندازه پرس، کامل بخوریم و سه وعده غذایی داشته باشیم. هر چند این دستورالعمل‌ها خوب هستند اما بیشتر به پرخوری کمک می‌کنند. اگر در عصر مایکروویو و غذاهای آماده بزرگ شده‌اید بنابراین می‌دانید که غذاهای فرآوری شده چقدر سریع و خوشمزه هستند. اما آن‌ شما نمی‌دانید این است که این غذاهای خوشمزه فاقد ارزش‌غذایی هستند. عادات غذایی اولیه راه را برای انتخاب امروز شما هموار می‌کند؛ اما خیلی لزومی ندارد که به آن مبانی وابسته باشید؛ خصوصا اگر برای حفظ سلامتی نیاز به تغییر عادات‌غذایی داشته‌ باشید.

اطلاعات و نگرش نادرست

وقتی تصمیم می‌گیرید که رژیم غذایی مختلفی را امتحان کنید و یا عادات‌غذایی خود را تغییر دهید، شدیدا تحت‌تاثیر اطلاعات تغذیه‌ای متضاد در رسانه قرار خواهید گرفت. وقتی انواع رژیم غذایی متنوع برای دریافت رژیم سالم تبلیغ می‌شوند، درک و تشخیص این‌که کدام بهترین و یا سالم‌ترین عادات غذایی هستند مشکل خواهدبود. به‌جای غذاهایی که حاوی چربی زیادی هستند، غذاهای ماکروویوی فروشگاهی را به عنوان غذای سالم، ترجیح داده و انتخاب می‌کنید؛ اما نکته این‌جاست که غذاهای منجمد فاقد ویتامین، موادمعدنی و مغذی‌ها هستند. روی بسته‌ها عنوان "غذای سالم" نوشته شده؛ ولی حقیقت این است که چون این مواد غذایی فرآوری شده و حاوی موادافزودنی است فاقد ارزش سلامت غذایی هستند. بنابراین انتخاب رژیم غذایی سالم و تغییر عادات‌ غذایی از بین این‌ همهرژیم غذایی مختلف کار بسیار پیچیده و مشکلی است.

تغییر رفتار در رژیم غذایی به میزان تغییر انگیزه و درک افراد بستگی دارد.

انگیزه پایین

تغییر هر فرایندی تدریجی است؛ و در هر فردی متفاوت. تغییر رفتارها به میزان تغییر انگیزه و درک افراد بستگی دارد. باید در نظر داشته باشید که قبل از هر تصمیمی وارد مرحله پیش‌ تاملی می‌شوید، یعنی شما می‌دانید مواد غذایی که می‌خورید سالم نیستند ولی بدون هیچ اضطرابی نیاز به تغییر را در خود احساس نمی‌کنید. خبرهای زیادی درخصوص بهداشت و سلامت می‌شنوید و بالاخره فکر تغییر عادات‌ غذایی کم‌کم به ذهن شما خطور می‌کند؛ ولی هنوز مطمئن نیستید. به‌تدریج ممکن است به‌دنبال اطلاعات بیشتری باشید تا برای تغییر آماده شوید. در این مرحله شاید به غذاهای جدید روی بیاورید و یا خوردن هله‌ و هوله را کنار بگذارید؛ اما هنوز آمادگی کامل برای شروع این‌کار را ندارید.

تغییر آهسته

بعد از مدت‌ها فکر کردن و ایجاد تغییرات کوچک بالاخره تصمیم گرفته و وارد عمل می‌شوید. میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می‌کنید، غذاهای آب‌پز را جایگزین غذاهای سرخ‌ شده می‌کنید و در محل کار به‌جای غذاهای آماده‌ی رستورانی، غذاهای تازه سرو می‌کنید. نتیجه این تغییرات به‌وضوح قابل مشاهده خواهد بود؛ چرا که احساس بهتری خواهید داشت، وزن‌تان کاهش می‌یابد و فشارخون‌تان تنظیم می‌شود.
با مشاهده این تغییرات انگیزه شما برای خوردن غذاهای سالم بیشتر می‌شود. البته برخی از افراد با این تغییرات کوچک خیلی سریع به نتیجه نمی‌رسند؛ بلکه باید بیشتر سعی و تلاش کنند. با تغییر کوچک در هر مرحله و مشاهده نتیجه مطلوب خود را تشویق کنید تا با انگیزه بیشتر برای حفظ سلامت و رژیم غذایی سالم نهایت سعی خود را بکنید.

نکاتی برای تغذیه سالم

تغذیه سالم یعنی دریافت میزان کالری مورد نیاز درطول روز به‌ اضافه ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها که موجب انرژی در فرد می‌شوند. به‌جای خوردن غذاهای بسته‌بندی‌ شده، کنسروی، منجمد و فرآوری شده از غذاهای تازه مانند سبزیجات، میوه‌ها و غلات‌ سبوس استفاده کنید تا انرژی سالم دریافت کنید. به‌جای مصرف مقدار زیاد گوشت‌قرمز، از گوشت ماهی تازه و مرغ استفاده کنید تا چربی‌های اشباع‌شده کمتری وارد بدن شما شود. روغن‌زیتون را جایگزین کره و مارگارین کنید. مصرف شیرینی را محدود کرده و درعوض میوه را جایگزین میان‌ وعده یا دسر کنید. برای دریافت کلسیم، لبنیات کم‌چرب انتخاب کنید و میزان کلسترول، چربی‌اشباع و کالری غذاهایی که اغلب مصرف می‌کنید را از روی برچسب‌غذایی کنترل کنید. برای کسب برنامه رژیم غذایی سالم با پزشک مشاوره کنید و ورزش روزانه را در برنامه زندگی‌ سالم خود بگنجانید.

منبع : Livestrong