معمولا بیمارانی که از مشکلات ریوی رنج می‌برند به متخصص قلب و عروق مراجعه می‌کنند که عمدتا این مراجعات در ارتباط با بیماری‌های دریچه‌ی قلب و ایسکمیک است. اما با سیر تکاملی بیماری، پیشرفت‌ها در زمینه‌ی فناوری و پیچیده‌تر شدن علم پزشکی، بیماران ریوی می‌توانند با عناوین مختلف به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند. در این مطلب به شرح برخی از وضعیت‌های بالینی رایج می‌پردازیم که در آن متخصصین ریه، خواب و مراقبت‌های ویژه امکان دارد بیماران را به متخصص قلب و عروق ارجاع دهند.


نارسایی قلبی دیاستولیک

ارزیابی بیماری تنگی نفس یکی از رایج‌ترین دلایلی است که تخصص متخصص ریه را توجیه می‌کند و بررسی عملکرد قلب یکی از اصلی‌ترین آزمایش‌هایی است که تجویز می‌شود که اغلب با یک آزمایش قبل از ارجاع به متخصص ریه همراه است. اکثر پزشکان بالینی به ویژه با در اختیار داشتن اکوکاردیوگرافی می‌توانند علائم آشکار نارسایی قلبی سیستولیک را تشخیص دهند. اما بسیاری از پزشکان بالینی هنوز هم با اپیدمی نارسایی قلبی دیاستولیک دست و پنجه نرم می‌کنند و مدیریت آن اغلب شامل ارزیابی قلبی می‌شود. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که بیش از نیمی از کسانی که از نارسایی قلبی رنج می‌برند به طور عمده نارسایی قلبی دیاستولیک دارند و در « مطالعه‌ی عملکرد قلب اولمستد کانتی» تنها در چهار سال آزمایش شیوع نارسایی قلبی دیاستولیک از 23.8% به 39.2% افزایش یافت. با پیر شدن جمعیت افزایش همایندی‌های مرضی مرتبط با اختلال عملکرد دیاستولیک و چند فاکتور پیچیده‌ی دیگر بیماران بیشتری گرفتار این پدیده می‌شوند. علاوه بر آن، خیلی‌ها درگیر یافتن بهترین روش‌های درمانی برای نارسایی قلبی دیاستولیک هستند بنابراین همکاری متخصص ریه و متخصص قلب و عروق در مورد این بیماران اهمیت زیادی دارد.


مدیریت بیماری ترومبوآمبولی وریدی یا گرفتگی رگ

در بیمارانی که از  ترمومبوز وریدی عمقی یا گرفتگی رگ ایلیوفمورال، آمبولی ریوی یا شکل‌های دیگر ترومبوآمبولی وریدی رنج می‌برند داروی خوارکی یا وریدی ممکن است منع مصرف داشته باشد یا از روش‌های درمانی دیگر ارجحیت کمتری داشته باشد. با پیشرفت‌های اخیر در روش‌های درمانی مکانیکی یا فیبرینولیتیک (انعقاد خون) موضعی و همین طور استفاده از فیلترهای بازیافتنی این عرصه‌ای خواهد بود که در آن فرصت‌های زیادی برای متخصصان وجود خواهد داشت، چرا که در آن با جمعیتی زیادی از بیماران سر و کار دارند. بسیاری از این بیماران در حال حاضر تحت نظارت رادیولوژیست‌ها قرار دارند اما متخصص قلب و عروق این فرصت را دارد که نه تنها از توانایی‌های آزمایشگاهی کاتتریزاسیون قلبی استفاده کند تا بیماری را سریع‌تر تشخیص دهد، بلکه متخصص قلب و عروق می‌تواند از امکان ارزیابی این بیماران در کلینیک برای پیگیری بلند مدت و حصول اطمینان از مراقبت بهینه بهره ببرد. به علاوه، این یک وسیله‌ی طبیعی برای کمک به رفع عوارض مرتبط با فشار خون ریوی که قبلا نام بردیم خواهد بود.

خلاصه این که متخصص ریه و متخصص قلب و عروق به چند طریق می‌توانند با هم همکاری داشته باشند. همان‌طور که جمعیت بیماران، فناوری‌ها و خدمات در حال تغییر هستند به همین صورت هم بیماران ریوی، بیمارانی از اختلالات خواب رنج می‌برند و همین طور بیمارانی که تحت مراقبت‌های ویژه قرار دارند می‌توانند زیر نظر متخصص قلب و عروق باشند.


مدیریت و ارزیابی فشار خون شریان ریوی اغلب مستلزم همکاری نزدیک با متخصص قلب و عروق ماهر در اقدامات همودینامیک است.

مدیریت و ارزیابی فشار خون شریان ریوی

معمولا ارزیابی فشار خون شریان ریوی زیاد مورد توجه نبوده و در واقع محدود به علل ایدیوپاتیک یا اصلی بوده است. با جمعیت در حال پیر شدن و پیشرفت روش‌های درمانی گشاد کننده‌ی عروق ریوی  بسیاری از متخصصین ریه سعی دارند بدانند که آیا بیماران‌شان که به علل اصلی و یا حتی ثانویه به فشار خون شریان ریوی گرفتار شده‌اند می‌توانند تحت این روش‌های درمانی قرار بگیرند یا خیر. افزایش دقت اکوی قلب در پیش‌بینی فشار بالا در بطن راست قابلیت تشخیص فشار خون شریان ریوی اولیه و ثانویه را بهبود بخشیده است. با این وجود تشخیص صحیح و درمان اغلب نیازمند اقدامات همودینامیک تهاجمی است به ویژه اگر بیماران نیاز به درمان‌های پرهزینه داشته باشند که ممکن است مدت زیادی هم ادامه پیدا کند. موفقیت این روش‌های درمانی در بهبود کنترل علائم، کیفیت زندگی و کاهش چشم‌گیر نیاز به پیوند عضو در بیمارانی که فشار خون شریان ریوی اولیه دارند مشهود است. اما شروع این روش‌های درمانی اغلب مستلزم همکاری نزدیک با متخصص قلب و عروق ماهر در اقدامات همودینامیک بطن راست قلب، تشخیص و کمک به بیمارانی که ممکن است این روش‌های درمانی برای‌شان سودمند باشد و همین طور همکاری با متخصصین ریه و سایر تخصص‌های مرتبط با بیماری‌های طولانی مدت است. با نظر به جمعیت بیشتر بیمارانی که از فشار خون شریان ریوی ثانویه رنج می‌برند، یعنی کسانی که به علت ابتلا به بیماری‌های طولانی مدت ریوی به فشار خون شریان ریوی گرفتار شده‌اند، به احتمال زیاد در آینده‌ی نزدیک بیماران بیشتری تحت چنین روش‌های درمانی قرار خواهند گرفت.


نارسایی قلبی سیستولیک پیشرفته و روش‌های حفظ اعمال حیاتی

در بسیاری از مراکز درمانی تغییرات چشم‌گیری از لحاظ روش‌های حفظ اعمال حیاتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی سیستولیک پیشرفته صورت گرفته است. در زمینه‌ی مراقبت‌های ویژه، از قبیل موقعیت شوک کاردیوژنیک، ایست قلبی، نارسایی قلبی سیستولیک مزمن و شدید، شماری از پزشکان بالینی یا از ادامه‌ی کار دست می‌کشند و یا در صورت وخامت حال بیمار دستگاه‌های حفظ اعمال حیاتی را قطع می‌کنند. اما با ظهور تخصص جدید، دسترسی و استفاده از روش‌های پیشرفته‌ی احیای قلب بسیاری از پزشکان مراقبت‌های ویژه می‌خواهند بدانند که آیا بیماران می‌توانند از این دستگاه‌های احیای قلب استفاده کنند یا خیر؟ تغییراتی نیز در این روش‌های درمانی رخ داده است و از درمان‌های موقت به سمت درمان‌های قطعی مثل پیوند عضو گرایش پیدا کرده است که در حال حاضر اکثریت این دستگاه‌ها با عنوان «درمان‌های مقصد» مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این زمینه نیاز است تحقیقات بیشتری صورت بگیرد تا اثرات بلند مدت و کوتاه مدت چنین روش‌های درمانی از جمله فاکتور‌های اجتماعی، مالی، روان‌شناختی جسمی و پزشکی که از این روش‌های درمانی تاثیر می‌پذیرند مورد ارزیابی قرار گیرد. با این وجود پزشکان بالینی هوشمند باید از این پیشرفت‌ها آگاهی داشته باشند و همکاری نزدیک با متخصص قلب و عروق در موفقیت این تلاش‌ها در آینده اهمیت زیادی دارد.


در طی سی‌تی اسکن بیماری‌های قلبی عروقی بیشتری کشف و مراجعه به متخصص قلب و عروق بیشتر می‌شود.

پیامد تغییرات عمده در تشخیص و درمان سرطان ریه

تشخیص و درمان سرطان ریه در آمریکا و سایر کشورها مورد توجه قرار گرفته است. این می‌تواند چندین زمینه را که با درک تاثیر آن بر روی جامعه‌ی پزشکی قلب در ارتباط است تحت تاثیر قرار دهد.

  • غربالگری برای سرطان ریه در گر‌وه‌هایی که در معرض خطر قرار دارند: اخیرا کار گروه خدمات پیشگیرانه در آمریکا سی‌تی اسکن سینه را برای آزمایش سرطان ریه توصیه می‌کند که ممکن است روی تعداد موارد تشخیصی سرطان ریه موثر باشد. هم‌چنین در طی سی‌تی اسکن و فرآیند ارزیابی بیماری‌های قلبی بیشتری به طور بالقوه یافت شد. علاوه بر آن چون بافت برداری ندول‌های ریوی روز به روز غیر تهاجمی‌تر می‌شود، اغلب سریع‌تر از روش‌های سنتی صورت می‌گیرد. این بدان معنا است که امکان دارد روش‌های دیگری در حال ظهور باشند که نیاز به ارزیابی‌های سریع قبل از عمل داشته باشند. سرانجام این که ممکن است در طی سی‌تی اسکن بیماری‌های قلبی عروقی بیشتری کشف شوند و از این طریق ارجاعات بیشتری به متخصص قلب و عروق صورت بگیرد.
  • پیشرفت و تجدید علاقه به پیدا کردن درمان برای سرطان ریه: روش‌های جراحی امروزه غیر تهاجمی‌تر هستند که برای بیمارانی که در معرض خطرات جدی‌تر قلبی عروقی قرار داردند  پذیرفتنی است. بیماران بیشتری که تحت درمان پزشکی قرار دارند از جمله درمان‌های بیولوژیکی جدیدتر، ممکن است با عوارض قلبی عروقی مواجه شوند یا متخصص قلب و عروق ممکن است مجبور باشد نوبت‌های دارویی ضد پلاکتی بیمار را بر اساس ترومبوسیتوپنی یا سایر اختلالات انعقادی تنظیم کند. پرتو درمانی به سمتی پیشرفت می‌کند که بتوان مقدار زیادتری از پرتو را به صورت متمرکزتر به کار برد اما اثرات آن بر روی بافت عضله‌ی قلب هنوز مشخص نیست و ممکن است پیامدهای کوتاه مدت و بلند مدت داشته باشد.
  • آثار بلند مدت نجات از سرطان ریه بر روی قلب و عروق: آثار بلند مدت نجات از سرطان ریه بر روی قلب و عروق هنوز در حال افزایش است اما با در نظر گرفتن افزایش خطر بیماری‌های بلند مدت قلبی عروقی در کسانی که از سرطان پستان جان سالم به در می‌برند، جای تعجب نیست اگر کسانی که از سرطان ریه جان به در می‌برند نیز همین وضعیت را داشته باشند که نیاز به ارزیابی بیشتر است.

متخصص قلب و عروق در موقعیت‌های بسیاری می‌تواند در مدیرت دیس ریتمی همکاری داشته باشد.

کنترل دیس ریتمی

متخصص قلب و عروق در موقعیت‌های بسیاری می‌تواند در مدیرت دیس ریتمی همکاری داشته باشد و می‌تواند به تخصص‌های دیگر مثل ریه، خواب و مراقبت‌های ویژه در تشخیص این که چه موقع می‌توان یا باید از روش‌های مختلف استفاده کرد کمک کند.
  • دیس ریتمی‌های ذکر شده در یک مطالعه بر روی خواب: این چیزها اغلب نقل و گفته می‌شود اما ممکن است متخصص قلب و عروق بیمار را معاینه نکند چون اغلب این طور تصور می‌شود که درمان آپنه‌ی انسدادی خواب مشکل را بر طرف می‌کند. با این وجود چنین ارزیابی از دیس ریتمی اغلب از طریق آزمایش عینی دنبال نمی‌شود. مراقبت سیستمی ممکن است از این لحاظ سودمند باشد، از قبیل ارجاع سریع بیمار به متخصص قلب و عروق که می‌داند چگونه دیس ریتمی‌های شبانه ممکن است با شروع درمان تغییر یافته و به سمت اختلال تنفس در خواب متمایل شود.
  • مدیریت تاکی‌کاردی یا بالا رفتن ضربان قلب در نتیجه‌ی مصرف داروهای برونکودیلاتور« روش‌های درمانی آنتی کولینرژیک و یا بتا آگونیست که برای درمان بیماری‌های انسدادی مجاری هوا از قبیل آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریوی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اغلب باعث تکی‌کاردی می‌شوند که عوارض جانبی این چنینی ممکن است منجر به قطع مصرف دارو شود. در این شرایط متخصصین ریه به متخصص قلب و عروق مراجعه می‌کند تا به متخصص قلب و عروق در مدیریت سندروم‌های تاکی‌کاردی کمک کند و در نتیجه‌ی آن درمان ادامه پیدا کند.
  • آریتمی‌ در نتیجه‌ی اثرات بیماری‌های مزمن ریوی: این آریتمی از طریق تاثیرات فشار خون ریوی، فشار بطن راست قلب، فرآیند ارتشاحی مشترک که روی پارانشیم ریوی و قلب اثر می‌گذارد و یا مکانیسم‌های دیگر  به وجود می‌آیند ممکن است نیازمند تشخیص و درمان دقیق باشند.


منبع : Acc