یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در اداره یک رستوران بزرگ و شلوغ تمیز نگه داشتن آشپزخانه آن است. با توجه به فعالیت‌های بسیاری که در طول روز در آشپزخانه صورت می‌گیرد، از کثیفی‌های ناشی از دستگاه سرخ کن گرفته تا سبزیجاتی که به اطراف پخش می‌شود و آشغال‌هایی که پشت دستگاه‌های تهویه یافت می‌شود، تمیز کردن مداوم این کثیفی‌ها در رستوران بدون داشتن یک برنامه‌ی مدون و سازماندهی شده دشوار خواهد بود. برای داشتن یک آشپزخانه بهداشتی در رستوران فهرستی را در ادامه آورده‌ایم که به شما کمک می‌کند آشپزخانه‌ای تر و تمیز داشته باشید. بسیاری از کارهای را باید هر روز به صورت روتین انجام داد و بعضی دیگر هفته‌ای یا ماهی یک‌بار انجام می‌شوند. تمیز کردن مرتب آشپزخانه رستوران برای سالم بودن غذاهایی که در آن پخته می‌شود بسیار ضروری است و می‌تواند مقدار غذای دور ریختنی رستوران و هزینه را کاهش می‌دهد.

وسایلی که حین کار باید شسته شوند

  • سیخ ها و تورهایی که برای سرخ کردن گوشت قرمز و مرغ و ماهی استفاده می‌شوند را با فرچه تمیز کنید.
  • مسیر و محل آماده سازی غذا را با پارچه پاک کنید.
  • صفحات برش را تعویض کنید.
  • مایع ضدعفونی‌ کننده و کهنه‌هایی که برای تمیزکاری استفاده می‌کنید را مرتب عوض کنید.
  •  سطل‌های زباله را مرتب خالی کنید.

سرخ کن‌های آشپزخانه رستوران باید با تغییر هر شیفت کاری تمیز شوند.

وسایلی که باید بعد از هر شیفت کاری (صبحانه، نهار و شام) تمیز شوند

  •  سرخ کن‌ها را تمیز کنید.
  • سیخ‌ها و تورهای کبابی را با فرچه تمیز کنید.
  • سطل‌های مایع ضدعفونی‌ کننده را خالی کنید.
  • تمامی کهنه‌های تمیزکاری را برای شستن در لباسشویی بیندازید.
  •  پیش‌بندها و لباس مخصوص سرآشپز رستوران را در لباسشویی بیندازید (به صورت جدا از کهنه‌ها).
  • تمامی سطوح آشپزخانه رستوران را با مایع ضدعفونی کننده تمیز کنید.
  • صفحه بخارپز را خالی کرده و تمیز کنید.
  •  بعد از استفاده از دستگاه برش پنیر و گوشت آن‌ها را بشویید.
  • تمامی طبقات فریزر ایستاده رستوران را با پلاستیک بپوشانید.
  • پادری رستوران را بشویید.
  • کف آشپزخانه رستوران را تی بکشید و بشویید.
  • یخچال ورودی را جارو کنید.


فهرست وسایلی که باید به صورت روزانه تمیز شوند

  • صافی سرخ کن‌ها را تمیز کنید.
  • صفحه دستگاه گریل را تمیز کنید.
  • قوطی باز کن را بشویید.
  • فیلترهای تهویه را در ماشین لباسشویی بیندازید.

از پودرهای تمیز کننده برای ضدعفونی کردن چاه‌های کف آشپزخانه رستوران استفاده کنید.

فهرست وسایلی که باید به صورت هفتگی تمیز شوند

هر یک از این کارها را می‌توان در طول هفته انجام داد و به هر شیفت کاری مقداری از این تمیزکاری‌ها را محول کرد.
  • فریزرهای ایستاده را خالی کرده و با مایع شوینده بشویید.
  • چربی سینک‌ها و صافی شیرهای آب را تمیز کنید.
  • قهوه ساز را تمیز کنید.
  • اجاق گازها را تمیز کنید. در این کار باید طبق دستورالعمل سازنده اجاق گاز که روی آن درج شده است عمل کنید.
  • چاقوها را تمیز و سپس تیز کنید.
  • قابلمه‌ها را کاملا بشویید. 
  • از پودرهای تمیز کننده برای ضدعفونی کردن چاه‌های کف آشپزخانه رستوران استفاده کنید.


فهرست وسایلی که باید به صورت ماهانه تمیز شوند

علاوه بر تمیزکاری‌های هفتگی باید به صورت ماهانه نیز برخی تمیزکاری‌های آشپزخانه‌ی رستوران انجام شود که می‌توان آن را بین کارکنان شیفت‌های مختلف تقسیم کرد.
  •  سطح اجاق گازها، خوراک پزها و سرخ کن‌ها را از قطرات روغن پاک کنید زیرا این قطرات روغن عامل بسیاری از آتش سوزی‌ها هستند.
  • فریزرها را تمیز کنید.
  • ماشین یخ‌ساز را تمیز کرده و با مایع شوینده بشویید.
  • اجاق‌گازها را تنظیم کنید.
  • دماسنج را تنظیم کنید.
  • دستگاه برش پنیر و گوشت را تمیز کنید.
  • دیوارها و سقف‌ها را بشویید.
  • مناطق خشک را نیز گردگیری کنید.
  • تله موش‌ها را تعویض کنید.
  • جعبه‌ کمک‌های اولیه را بررسی و نواقص را برطرف کنید.
  • دستورالعمل استفاده از مواد شیمیایی غیرخطرناک را روزآمد کنید.  

سیستم اطفا حریق رستوران را به صورت سالانه بررسی کنید.

فهرست وسایلی که باید به صورت سالانه تمیز شوند

موارد مهمی نیز وجود دارد که باید به صورت سالیانه تمیز شود. بهتر است تمیزکاری‌های سالیانه‌ی آشپزخانه‌ی رستوران را در فصول خلوت و یا قبل از شروع فصول شلوغ انجام دهید. در این صورت در هنگام انجام تعمیرات مشتریان زیادی را از دست نخواهید داد.
  • سیستم اطفا حریق را بررسی کنید.
  • کپسول آتش‌نشانی را بررسی نمایید (ممکن است لازم باشد این کار را دو بار در ماه انجام دهید).
  • سیستم‌های تهویه رستوران را دو بار در سال تمیز کنید. شرکت‌هایی وجود دارد که در تمیزکاری و سرویس کردن سیستم‌های تهویه تخصص دارند. به شما توصیه می‌کنیم به‌جای این‌که این کار را خودتان انجام دهید آن را به این موسسات بسپارید زیرا این کار بسیار زمان‌بر و پر دردسر است.
  • شعله‌های اجاق‌های گاز و تجهیزات آن‌ها را تمیز کنید و این کار را طبق دستورالعمل سازنده آن‌ها انجام دهید.
انجام این‌گونه امور نظافتی می‌تواند محیطی سالم و راحت را برای کارکنان و مشتریان رستوران فراهم کند. این کار از مسموم شدن غذاها و وقوع حوادث ناگوار جلوگیری می‌کند. همچنین این کار از اسراف در غذا جلوگیری کرده و میزان ضایعات غذایی کاهش می‌یابد، در نتیجه هزینه‌های رستوران کاهش یافته و سود آن افزایش پیدا می‌کند.

منبع : Thebalance