انتخاب رنگ برای دکوراسیون اتاق کودک می‌تواند گیج‌کننده باشد. با امید این‌که از رنگ‌های استاندارد مثل صورتی و آبی آسمانی استفاده نکنند، والدین‌ زیادی در دنیای رنگ‌ها سردرگم می‌شوند. هر چه نباشد، انتخاب رنگ یک علم نیست، درست است؟ در واقع نه، تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. مطالعات روانشناسی نشان می‌دهد رنگ می‌تواند روی خلق و خوی و رفتار افراد موثر باشد، مغز و بدن را تحریک کند و حتی روی سلامت کودکان تاثیر بگذارد. 

سال‌هاست که متخصصان در زمینه‌ی تبلیغات و بازاریابی از این یافته‌ها بهره می‌برند. دکوراسیون مکان‌هایی مانند باشگاه ورزشی، سونا یا حتی فست فود مورد علاقه‌ی‌تان طوری طراحی شده که روی همه چیز از رفتار گرفته تا اشتهای‌تان تاثیر می‌گذارد. اما روانشناسی رنگ‌ها می‌تواند روی چیزهایی بیش از جیب‌تان موثر باشد. تحقیقات هم‌چنین نشان می‌دهد بعضی رنگ‌ها روی خواب، حافظه و حتی عملکرد آکادمیک هم تاثیر می‌گذارند. 

اگر قصد دارید دکوراسیون اتاق کودک‌تان را طراحی کنید یا می‌خواهید دکوراسیون آن را تغییر دهید، بهتر است از روانشناسی رنگ هم کمک بگیرید. قبل از این‌که قوطی رنگ را باز کنید، کمی صبر کنید و به تاثیرات روانی این رنگ‌ها روی کودکان بیاندیشید. 


استفاده بیش از حد از رنگ قرمز در دکوراسیون اتاق کودک منجر به ضعیف شدن عملکرد آکادمیک کودک می‌شود.

رنگ‌های گرم

در کل، رنگ‌های گرم حس خوشحالی و راحتی را القا می‌کنند و با جمع و جور نشان دادن فضاهای بزرگ، آن‌ها را گرم‌تر و صمیمی‌تر می‌کنند. طیف‌های جیغ قرمز، نارنجی و زرد می‌توانند ذهن را تحریک کنند و اثری انرژی‌بخش داشته باشند. در حالی که این خاصیت می‌تواند به رشد کودک کمک کند، به خواب او کمک زیادی نخواهد کرد. پس بهتر است با تعادل از رنگ‌های گرم در دکوراسیون اتاق کودک استفاده کنید. 

به‌جای این‌که تمام دیوارهای اتاق را رنگ‌های گرم بزنید، فقط روی یکی از دیوارها این کار را انجام دهید و چند تکه از وسایل اتاق را با آن ست کنید. بهتر است از طیف‌های سرد هم در دکوراسیون اتاق استفاده کنید تا تعادل در آن برقرار شود. 

  • قرمز: رنگ قرمز انسان را هیجان‌زده می‌کند و ضربان قلب، فشار خون و تعرق را افزایش می‌دهد. کودک‌تان یک ورزشکار است؟ تحقیقات نشان می‌دهد رنگ قرمز می‌تواند توانایی‌های ورزشی را تقویت کند. البته قرمز به پرخاشگری و عدم توانایی در تمرکز کردن و حتی سردرد هم نسبت داده می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد اگر افراد بیش از حد در معرض رنگ باشند، ممکن است عملکرد آکادمیک‌شان ضعیف شود. 
  • صورتی: این رنگ که دختران سرتاسر دنیا عاشقش هستند، حس هم‌دلی و زنانگی را القا می‌کند و فضایی آرام به وجود می‌آورد. اما با این‌که این رنگ تاثیری آرامش‌بخش دارد، پس از مدتی می‌تواند آزاردهنده شده و به اضطراب منجر شود. شاید دخترتان عاشق صورتی باشد، اما آماده باشید چون در آینده‌ای نزدیک از آن متنفر خواهد شد. 
  • زرد: این رنگ روشن و شاد، به خوشحالی و انگیزه نسبت داده می‌شود. زرد‌های ملایم تمرکز را بیشتر می‌کنند در حالی که طیف‌های روشن‌تر آن سوخت و ساز بدن و حافظه را بهبود می‌بخشند. البته اگر زرد زیادی در دکوراسیون داخلی استفاده شود، ممکن است حس عصبانیت و کلافگی را القا کند. 
  • نارنجی: نارنجی که رنگی دوستانه و دعوت‌کننده است، بیشتر خاصیت‌های خوب هم‌خانواده‌هایش را دارد. نارنجی طبیعتی اجتماعی دارد و باعث می‌شود افراد حس راحتی داشته باشند. مثل زرد، استفاده‌ی بیش از حد از نارنجی هم می‌توانند تحریک کننده باشد. 

آبی در طراحی دکوراسیون داخلی رنگ متضاد قرمز در چرخه‌ی رنگ است و ذهن و بدن را آرام می‌کند.

رنگ‌های سرد

رنگ‌های سرد اثری آرامش‌بخش دارند و با استفاده از آن‌ها در دکوراسیون داخلی، اتاق‌های کوچک بزرگ‌تر به‌نظر می‌رسند. اما رنگ‌های سرد و تیره می‌توانند حس غم و گرفتگی هوای ابری و طوفانی را القا کنند، پس باید از آن‌ها با تعادل استفاده کنید. علیرغم داشتن حسی آرامش‌بخش، رنگ‌های سرد دعوت‌کننده و دوستانه نیستند و ممکن است باعث شوند فضای اتاق سرد و تاریک به‌نظر بیاید. برای کاهش این اثر، باید از رنگ‌های مات و کرمی در کنار رنگ‌های سرد استفاده و دکوراسیون اتاق را، با پارچه‌های نرم و مبلمان راحت تزئین کنید. 
  • آبی: آبی رنگ متضاد قرمز در چرخه‌ی رنگ است و ذهن و بدن را آرام می‌کند. این رنگ هم‌چنین فشار خون، ضربان قلب، تعرق و اضطراب را کاهش می‌دهد. کودکانی که در خوابیدن مشکل دارند یا بدرفتاری می‌کنند، شاید در اتاقی که در دکوراسیونش زیاد از رنگ آبی استفاده شده خواب راحت‌تری داشته باشند. آبی به کاهش دمای بدن هم کمک می‌کند و رنگ مناسبی برای دکوراسیون داخلی خانه‌های مناطق گرمسیری محسوب می‌شود. 
  • بنفش: این رنگ که به دانایی و روحانیت نسبت داده می‌شود، ثبات آبی و انرژی قرمز را با هم ترکیب کرده است. بنفش می‌تواند حس لوکس بودن، ثروت و وفاداری را نیز القا کند. 
  • سبز: سبز سمبل طبیعت است و در نتیجه، حس آرامش را به همراه دارد. این رنگ که به سلامت نسبت داده می‌شود، اثر آرامش‌بخشی روی ذهن و بدن دارد و اضطراب را کاهش و تمرکز را افزایش می‌دهد. بودن در معرض رنگ سبز حتی توانایی‌ خواندن را نیز بهبود می‌بخشد. 

در حالی که در علم کلی‌گرایی در اکثر مواقع مفید واقع می‌شود، عکس‌العمل‌های روانی تا حد زیادی فردی هستند. شاید حسی که افراد مختلف به رنگ‌ها دارند کاملا متفاوت باشد و این کاملا طبیعی است. اگر پسر کوچولوی‌تان عاشق رنگ قرمز است، نگران تاثیرات منفی آن نباشید. مغز طوری طراحی شده که چیزهایی که نیاز دارد و دوست دارد را شناسایی می‌کند و اگر به خواسته‌هایش گوش دهیم، به ما جایزه می‌دهد. به عبارت دیگر اگر فرزندتان خوشحال است، مغزش هم خوشحال است.

منبع : About