گردشگری پایدار و موانع آن
تلاش کشورها در توسعهی صنعت گردشگری تاثیرات زیادی را بر روی منابع طبیعی، الگوی مصرف، آلودگی و نظامهای اجتماعی میگذارد. نیاز به مدیریت و برنامهریزی برای گردشگری پایدار و مسئولانه از چنان اهمیتی برخودار است که بقای صنعت گردشگری به آن بستگی دارد.
آثار گردشگری
- در سالهای اخیر گردشگری رشد چشمگیری داشته و از 25 میلیون گردشگر در جهان در سال 1950 به 278 میلیون در سال 1980، 527 میلیون در سال 1995 و 1/18 میلیارد در سال 2016 رسیده است. انتظار میرود تا سال 2030 تعداد گردشگرها در جهان به 1.8 میلیارد نفر برسد.
- به طور متوسط هر گردشگر خارجی در طول سفر خود 700 دلار آمریکا پول خرج میشود و روی هم رفته کلیهی گردشگران 1/4 تریلیون دلار خرج کردند.
- در سال 2016 ده درصد تولید ناخالص ملی مربوط به گردشگری و سفر میشد.
- مسافرتهای بین المللی و صنعت گردشگری در سال 2016 حدود 11% اشتغال مستقیم و غیر مستقیم جهان را شامل میشد.
- حداقل 25 میلیون نفر که در 52 کشور پراکندهاند، به علت خشونت، پیگرد یا بلایا آواره هستند و هزینههای گردشگری از این امر تاثیر میپذیرد.
- خروچ پول در نتیجهی گردشگری در حوزهی کارائیب 80 درصد است. یعنی به ازای هر دلار در آمد از گردشگری، 80 سنت از کشور خارج میشود.
آثار زیست محیطی
- روزانه 10000 گردشگر وارد منطقه مایان ریوریا میشوند. این منطقهی گردشگری هنوز سیستم بازیافت مناسبی ندارد.
- گرچه هتل بلاژیو در لاس وگاس آب خود را بازیافت میکند اما باز هم سالانه 12 میلیون لیتر آب مصرف میکند آن هم در جایی که با کمبود آب روبرو است.
- خرید از فروشندگان محلی باعث کاهش 4 تا 5 درصدی گازهای گلخانهای میشود.
- هر خانوار در کانادا به طور متوسط روزانه 326 لیتر آب مصرف میکند. یک دهکدهی 700 نفری در یک کشور در حال توسعه به طور متوسط 500 لیتر آب در ماه و یک اتاق هتل لوکس هر شب به ازای هر نفر 1800 لیتر آب مصرف میکند.
- یک فرد معمولی در بریتانیا روزانه به طور متوسط 150 لیتر آب مصرف میکند که این میزان سه برابر آب مصرفی یک دهکده در آسیا است.
- در هر سه دقیقه یک گونهی گیاهی و جانوری منقرض میشود.
- 70 % پستانداران دریایی در معرض خطر انقراض قرار دارند.
- جهان غرب که 17% جمعیت جهان را تشکیل میدهد، در حال حاضر 52% کل انرژی جهان را مصرف میکند.
- یک هکتار درخت سالانه 2/6 تن دی اکسید کربن جذب میکند.
- بیش از 80% صخرههای مرجانی جهان در معرض خطر قرار دارند. نزدیک به دو سوم صخرههای مرجانی کارائیب در معرض خطر هستند.
- خوردن گوشت گاو توسط مسافرین بیش از هر چیز دیگری روی میزان مصرف آب تاثیر دارد.
- سال 2015 به عنوان گرمترین سال ثبت شد.
- انتظار میرود آب دریا در 10 سال آینده تا 70 سانتیمتر بالا بیاید.
- تا سال 2050 تغییرات آب و هوا منجر به انقراض 30% گونهها، مرگ 90% صخرههای مرجانی و از بین رفتن نیمی از جنگلهای بارانی آمازون میشود.
- از سال 1970 یک سوم طبیعت در اثر فعالیتهای انسان نابود شده است.
- نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی میکنند و انتظار میرود این تعداد بالاتر هم برود. در آمریکای لاتین و حوزهی کارائیب 76 % جمعیت در شهرها زندگی میکنند.
- 10% صخرههای مرجانی جهان در دریای کارئیب قرار دارند و بیشترشان در خطر نابودی هستند.
- 35% جنگلهای مانگرو نابود شدهاند.
- تعداد خودروهای در حال حرکت در سال 2010 از مرز یک میلیارد گذشت. امروز این تعداد 1/2 میلیارد و تا سال 2035 به 2 میلیارد خواهد رسید.
- فردی که در اروپا زندگی میکند نسبت به یک فرد ساکن هند است 14 برابر بیشتر انرژی مصرف میکند.
- به ازای هر یک درجه دما که از 34 درجه سانتیگراد بالاتر میرود میزان محصول برنج، ذرت و گندم در مناطق گرمسیری تا 10% کاهش پیدا میکند.
- سالانه ما انسانها 40 میلیون تن کربن وارد جو میکنیم.
- 70% سطح زمین را آب تشکیل داده اما تنها 3% آن قابل شرب است.
راه حل
گردشگری پایدار در حال تغییر نگرش و سازگاری خود است. باید میان محدودیتها و مصرف تعادلی برقرار باشد تا تغییر مداوم، نظارت و برنامه ریزی، مدیریت گردشگری را امکان پذیر کند. این مهم نیازمند اندیشهی بلند مدت و درک اینکه تغییر اغلب تدریجی و برگشت ناپذیر است میباشد. جنبههای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توسعهی پایدار باید در بر گیرندهی منافع سهام داران و همین طور بومیان، جوامع محلی، گردشگران و دولت باشد.
منبع : Sustainabletourism