خطرات ناشی از عوارض جانبی احتمالی رادیولوژی
دستگاههای رادیولوژی یکی از خطرناکترین ابزار تشخیص در حوضهی پزشکی میباشند. بسیاری از مردم با مراجعه به پزشک، حداقل یک بار در معرض امواج فرکانس بالای پرتوهای یونیزهی اشعه ایکس قرار میگیرند. در این قسمت به حقایقی اشاره میکنیم که عوارض جانبی رادیولوژی را آشکار میکنند.
- نوزادانی که در رحم مادر هستند اگر در معرض اشعه ایکس قرار بگیرند، خطر ابتلا به انواع سرطان درآنها 40 درصد، تومورهای سیستم عصبی 50 درصد و سرطان خون 70 درصد افزایش مییابد.
- افرادی که 20 یا 30 سال پیش، سر، گردن، شانه و یا قسمت بالای قفسه سینه آنها در معرض پرتوهای رادیولوژی بوده، امروزه دچار مشکل تیروئید شده و یا بسیاری از آنها مبتلا به سرطان هستند.
- اشعه ایکس وسایل دندانپزشکی نیز ممکن است به سرطان تیروئید منجر شود.
- تابش متعدد اشعه ایکس به بدن منجر به بیماری ملیوم و یا سرطان مغز استخوان میشود.
- دانشمندان اعلام کردهاند که برخورد پرتو رادیولوژی به ناحیه پایین شکم بیمار ممکن است موجب آسیبهای ژنتیکی شود که و به نسل بعد بیمار انتقال یابد. بیمارهایی معمول پیری از جمله دیابت، فشار خون بالا، بیماری عروق کرونری قلب، سکته مغزی و آب مروارید نیز این افراد را تهدید میکند.
- آمار نشان میدهد که سالانه 4000 نفر در آمریکا به دلیل بیماریهای ناشی از پرتوهای رادیولوژی جان خود را از دست میدهند.
- تعداد زیادی از آزمایشهای رادیولوژی که تجویز میشوند ضروری نیستند.
- در انگلستان بیش از 90 درصد ازبیماران به تجویز پزشک با پرتوهای اشعه ایکس درمان میشوند.
- در کانادا تقریبا هر فردی در سال یک بار پرتودرمانی میشود.
- تجهیزات رادیولوژی قدیمی که هنوز در برخی از بیمارستانها برای تشخیصات پزشکی مورد استفاده هستند، 20 تا 30 برابر بیشتر از دوز مورد نیاز بیمار پرتو درمانی دارند. هر فردی باید تقریبا یک بار در سال درمعرض یک نوع از پرتوهای اشعه ایکس باشد.
تا جاییکه امکان دارد باید از اشعه ایکس دوری کرد مگر در وضعیت واقعا اورژانسی چرا که عوارض جانبی و مضر آن به مراتب بیشتر از درمان آن است. شما بهعنوان یک بیمار حق دارید تا استفاده از رادیولوژی کنید. مشکل سلامتی خود را با پزشک در میان بگذارید تا با کمک او تشخیص دهید که آیا نیازی به پرتو درمانی با اشعه ایکس هست یا خیر. بسیاری از پزشکان امروزه با بیمارانی که از عوارض جانبی رادیولوژی میترسند هم احساس بوده و سعی میکنند تا راهی دیگر برای تشخیص دقیق بیماری پیدا کنند.
منبع : Ener- chi