تدریس خصوصی می‌تواند باعث ایجاد اعتماد به نفس در دانش آموز شود و یا او را فردی تنبل بار بیاورد. اگر پس از یک دوره تدریس خصوصی متوجه شوید که دانش آموز را به سمت تن پروری و تنبلی سوق داده‌‌اید، سرخورده می‌شوید چون این خود شما بودید که کارهای سخت را انجام می‌دادید. کار وقتی سخت‌تر می‌شود که دانش آموزی که از ابتدا هم انگیزه‌ای برای یادگیری نداشت، در درس شما تنبل شده و همیشه نق می‌زند که جواب را به او بگویید چون او حال فکر کردن ندارد.

این باعث می‌شود که معلم خصوصی تحت فشار قرار گیرد تا تسلیم خواسته‌های دانش آموز شود. هر چه باشد والدین او بابت هر جلسه مبلغ قابل توجهی به او می‌دهند و انتظار نتایج خوبی را دارند. به همین دلیل در حین تدریس خصوصی معلم وسوسه می‌شود تا لقمه را آماده در دهان دانش‌ آموز بگذارد و تمام جواب‌ها را حاضر و آماده به او تقدیم کند و او را راهنمایی کند که دقیقا چه بنویسد و روی کدام سوال تجدید نظر کند. اوضاع به ویژه موقعی سخت می‌شود که والدین دانش آموز می‌خواهند مبلغ دیگری نیز به معلم بدهند تا جلسات تدریس خصوصی را بیشتر و بیشتر کند به این امید که فرزندشان نمره‌ی بالایی را در امتحان مدرسه بگیرد. در هنگام تدریس خصوصی معلم نمی‌تواند با روال عادی خود با دانش آموز کار کند بنابراین اگر گرفتار دانش آموز پر توقعی شود نمی‌تواند خیلی راحت برگردد و به او بگوید «خوب فکر می‌کنم بهتر است که خودت جوابش رو پیدا کنی».

البته خیلی خوب می‌شد اگر همه‌ی ما به قدری پول داشتیم که می‌توانستیم فرزند خود را در تمام مراحل تحصیل از مزایای تدریس خصوصی بهره‌مند کنیم. اما مسلما موضوع این نیست. تحقیقات نشان می‌دهد دانش آموزانی که از مدارس خصوصی فارغ التحصیل می‌شوند چون در این مدارس لقمه را آماده در دهان آن‌ها گذاشته‌اند و معلمان‌شان لحظه به لحظه دست‌شان را گرفته‌اند وقتی به دانشگاه می‌رسند به مشکل بر می‌خورند چون در آن‌جا مدت زمان کار استاد با دانشجو آن هم به صورت تک به تک به حداقل می‌رسد. یادگیری مستقل یکی از مهارت‌های کلیدی زندگی است که اگر دانش آموز از همان ابتدا آن را فرا بگیرد، بسیار به او کمک می کند و این باید هدف اصلی معلم چه در هنگام تدریس خصوصی و چه در جای دیگری باشد. همه‌ی ما باید به دنبال این هدف باشیم که مهارت‌های خودآموزی را به دانش آموزان یاد دهیم.

منظور ما مسلما این نیست که تدریس خصوصی باید ممنوع شود، بلکه منظور این است که اگر تدریس خصوصی در مسیر صحیح خود قرار گیرد می‌تواند باعث ایجاد اعتماد به نفس در دانش آموز شده و انگیزه‌ی او را برای یادگیری و تحصیل بیشتر کند. معلم‌های خصوصی، والدین و دانش آموزان باید توجه بیشتری به چگونگی و نوع رابطه‌ی میان شاگرد و استاد نشان دهند. خوشبختانه اکثر ما پول زیادی نداریم که برای تدریس خصوصی خرج کنیم بنابراین ایجاد وابستگی به آن از لحاظ مالی امکان‌پذیر نیست. اگر والدین زمانی را که فرزندان‌شان با معلم خصوصی می‌گذرانند محدود کنند، باعث می‌شود که درس‌ها متمرکزتر شده و معلم به مشکلات اصلی دانش آموز بپردازد تا در نهایت بهترین نتایج ممکن به دست آید. این نوع رویکرد برای معلمان خصوصی هم رضایت بخش‌تر خواهد بود. تاکید بر اهمیت استقلال کاری دانش آموز باعث می‌شود که تعامل بین استاد و شاگرد بیشتر شده و بسیار جالب تر از آن است که معلم لقمه را آماده در دهان دانش آموز خود بگذارد.


منبع : Tutorhub