کاشت حلزون یا سمعک
درست شبیه سمعک، حلزون نیز ابزار الکتریکی کوچکی است که ضعف گوش را جبران میکند؛ البته کاشت حلزون نیز مانند سمعک سنگینی گوش را درمان نمیکند، اما میتواند میزان صدا را افزایش داده و به افراد با ضعف شنوایی شدید کمک کند بهتر بشنوند. کاشت حلزون کمی پیچیدهتر از سمعک است، زیرا باید طی فرآیند جراحی زیرپوست و پشت گوش فرد جایگذاری شود (به همین دلیل به آن کاشت میگویند).
چه کسانی نیاز به کاشت حلزون دارند
کاشت حلزون مناسب بیمارانی است که سمعک یا تقویتکنندهها روی آنها تأثیری ندارد. حتی کودکان نیز ممکن است مجبور به این جراحی شوند. کودکانی که کاشت حلزون داشتهاند، میتوانند مانند کودکان عادی و به همان سرعت قدرت مکالمه پیدا کرده و در مدرسه موفق باشند. بزرگسالانی که قدرت شنوایی خود را ازدست دادهاند نیز میتوانند از این ابزار بهره ببرند. طبق آمار بیش از 324 هزار نفر در جهان این جراحی را پذیرفتهاند.
فناوری کاشت حلزون چگونه کار میکند
برخلاف سمعک، کاشت حلزون صدا را تقویت نمیکند. در عوض، این ابزار امواج صدا را به سمت حلزون اصلی گوش هدایت کرده و منجر به تحریک عصبهای شنیداری میشود. این ابزار سیگنالهایی به عصب شنیداری ارسال میکند که این سیگنالها به مغز انتقالیافته و مغز آن را بهعنوان صدا تفسیر میکند.
کاشت حلزون نیاز به جراحی داشته و متشکل از دو بخش است: پردازنده یا میکروفن که پشت گوش قرار میگیرد و دریافتکننده که زیرپوست نزدیک گوش کاشته میشود. اگر چه این ابزار در بیرون بدن مشهود است، اما باعث اختلال در کارهای روزمره نمیشود. بیماران حتی میتوانند با وجود این ابزار به استخر هم بروند.
پس از جراحی معمولا یک دورهی درمانی برای آشنا کردن بیمار با حس شنیداری ضروری است. متخصص آسیبشناسی کلامی و شنیداری اغلب این مرحله از درمان را بر عهده میگیرد.
تفاوت سمعک با کاشت حلزون چیست
همانطور که گفته شد، سمعک صدا را برای افراد مبتلا به سنگینی گوش تقویت میکند، در حالی که کاشت حلزون پیچیدهتر بوده و صدا را به سمت عصبهای شنیداری و مغز هدایت میکند. با اینکه میکروفونی که پشت گوش قرار میگیرد همانند سمعک به نظر میرسد، در حقیقت رایانهای کوچک برای دیجیتال کردن سیگنالهای صدا است. افرادی که از سمعک استفاده میکنند اغلب قادر به شنیدن صداهای بلندتر در اطراف خود هستند؛ گرچه بیمارانی که برای آنها کاشت حلزون تجویز میشود تنها مشکل شنیدن صدا ندارند، بلکه مغز آنها نیز برخی سیگنالهای صدا را بدون معنی تفسیر میکند.
شنیدن با کمک حلزون همانند شنیدن عادی و یا شنیدن به کمک سمعک نیست، بلکه حلزون به بیماران اجازه میدهد مکالمه داشته، صداهای هشدار را تشخیص داده و صداهای محیط را درک کنند. اگرچه بیمارانی که کاشت حلزون داشتهاند صداها را کمی رباتیکتر میشوند، اما قادر به تشخیص و شنیدن صداها حتی از طریق تلفن هستند.
آیا من نیاز به کاشت حلزون دارم
اگر ناشنوا بوده و یا از کم شنوایی حاد رنج میبرید، احتمالا سمعک برای شما کافی نیست و نیاز به کاشت حلزون دارید. با یک متخصص شنیداری مشورت کنید، زیرا فناوری کاشت حلزون به افراد با شنوایی بسیار پایین یا کاملا ناشنوا کمک میکند همانند افراد عادی با دیگران ارتباط کلامی برقرار کنند. در همین حال، فناوری سمعک و کاشت حلزون نیز بهطور دائم در حال پیشرفت است و احتمالا در آینده دچار تحولات بیشتری خواهد شد.
منبع : Audicus