چگونه عمر سمعک را افزایش دهیم
هر فردی قبل از انتخاب و خرید یک سمعک، باید بداند که طول عمر آن چقدر است. هرچند عمر یک سمعک هم مانند یک ماشین به میزان کارکرد آن بستگی دارد و عمر سمعک متناسب با نوع آن متفاوت است. عمر سمعک مدرن و باکیفیت حدود 3 تا 7 سال پیشبینی میگردد. ممکن است دو فرد یک مدل سمعک را خریداری کنند ولی میزان عمر سمعک آنها متفاوت باشد.
عوامل تاثیر گذار بر عمر سمعک
در این قسمت به مواردی اشاره می کنیم که بر میزان عمر سمعک تاثیر میگذارند.
- مدل سمعک
- جنس سمعک
- تمیز کاری مداوم
- محل نگهداری سمعک
- مراقبت از سمعک
- فیزیولوژی بدن
- میزان رسیدگی به سمعک
- فناوری سمعک
- تغییر نیازهای شنوایی فرد
مدل سمعک
نظریه کلی در صنعت ساخت سمعک حاکی از آن است که سمعک مدل پشت گوشی (BTE) در مقایسه با مدلهای داخل گوش (ITE) تا حدودی عمر بیشتر دارند. دلیل این ایده این است که بیشتر قطعات الکترونیکی مدلهای داخل گوشی در محیط مرطوب داخل گوشی هستند. با وجود این با پیشرفتهای اخیر تکنولوژی در زمینه پوششهای نانو برای اجزای داخلی و خارجی سمعک، این تفاوتها برطرف خواهند شد.
جنس سمعک
سمعک مدرن امروزی، در حقیقت کامپیوترهای کوچکی هستند که تمام مدت روی گوش و یا داخل گوش قرار دارند. گرچه این مدل سمعک به گونهای طراحی شدهاند که بادوام هستند، ولی به دلیل این که قطعات آنها از جنس پلاستیک، فلز، سیلیکون، پلیمر و دیگر موادی است که ممکن است به تدریج خراب شوند. برای اینکه سمعکی داشته باشید که عمر طولانی داشته باشد، سمعکهایی را خریداری کنید که به واسطهی پوشش نانو در برابر گرد و خاک و رطوبت مقاوم هستند. شما باید به دقت از سمعک خود مراقبت کرده و آن را ازهر گونه ضربه و آسیب حفظ کنید.
نظافت سمعک
تصور اینکه ماهها مو، صورت و بدن خود را نشوییم برای اغلب مردم غیر قابل تحمل است. درحالی که همین افراد فراموش میکنند که سمعک هم درمعرض رطوبت، خاک، چربی بدن، عرق، دمای بالا و نور خورشید است. علاوه بر این جرمی که در فرایند طبیعی تمیز کردن گوش در کانالهای گوش تولید میشود را نیز میتوان به موارد ذکر شده افزود. متاسفانه برخی از افرادی که از سمعک استفاده میکنند تنها دو بار و یا کمتر در طول سال سمعک خود را به صورت حرفهای تمیز میکنند. این کار به سمعک آسیب میرساند و به طور قابل توجهی عمر سمعک را کم میکند. برای اینکه عمر سمعک طولانی باشد، با راهنمایی پزشک مراقبتهای شنوایی هر روز آن را تمیز کنید و هر3 یا 4 ماه یک بار با مراجعه به کلینیکهای شنوایی به صورت حرفهای آن را تمیز کنید.
جای سمعک
کشوی دراور جای مناسبی برای نگهداری سمعک نیست. سمعکهایی که در جاهای مرطوب و خاک آلود نگه داشته میشوند در مقایسه با سمعکهای دیگر بیشتر دچار خرابی میشوند. اگر دغدغه جای نگهداری سمعک خود را دارید با پزشک متخصص شنوایی مشورت کرده تا راهنمایی لازم را برای محافطت از سمعک دریافت نمایید. شاید لازم باشد برای افزایش عمر سمعک، از پوششهای مخصوص محافظ استفاده کرده یا با یک برنامهریزی، به صورت مکرر و حرفهای سمعک را شستشو دهید.
مراقبت از سمعک
مراقبت از سمعک از عوامل دیگری است که بر عمر آن تاثیر می گذارد. هنگامی که از سمعک استفاده نمیکنید بهتر است با باز کردن درب باطری و خارج کردن آن به دوام کارایی سمعک خود بیفزایید. مدلی از سمعک در بازار موجود است که مجهز به سیستمی است که رطوبت اضافی سمعک را جذب کرده و با این کار به عمر آن میافزاید. از پزشک خود سوال کنید که چه مراقبتهایی و یا چه مدل دستگاه رطوبت گیر برایسمعک شما مناسب هستند. خارج کردن باطری سمعک به عمر آن می افزاید، باعث دوام کارایی آن شده و قطعات داخلی سمعک نیز از خطرسولفاته شدن باطری در امان می مانند.
فیزیولوژی بدن
ساختار بدن برخی افراد به گونهای است که به قطعات پلاستیکی و فلزی آسیب رسانده و سریعتر از دیگران باعث از بین رفتن رنگ و یا خراب شدن قطعات میشوند. عمر و کارایی سمعک در افرادی که پوست چربی دارند، گوششان زیاد جرم میگیرد و زیاد عرق میکنند کوتاهتر است. تمام این موارد بر عمر سمعک تاثیر میگذارد. اگر شما نیز این مشکلات را دارید، بهتر است قبل ازانتخاب سمعک با پزشک مراقبت شنوایی خود مشورت کنید.
تعمیر مداوم
بیشتر قطعات سمعک به راحتی قابل تعویض هستند. قطعاتی مثل وکس گارد، لولهی قالب گوش و قطعات سیلیکونی. پزشک مراقبت شنوایی شما میتواند درطی ویزیتهای منظمی که دارید این قطعات را تعویض کند.
درب باطری، قالب گوش، بلندگوی خارجی و پوششهای میکروفون قطعات دیگر سمعک هستند که اگر آسیب دیدند و یا خراب شدند باید درکلینیکهای شنوایی تعمیر و یا تعویض شوند. موارد ذکر شده که مربوط به مراقبت از سمعک هستند و به عمر سمعک می افزایند، از اهمیت خاصی برخوردارند.
پیشرفتهای دنیای فناوری
از مهمترین مشکلات سمعک قدیمی، کهنه بودن آنها است. تولید کنندههای سمعک، بعد از 5 تا 7 سال دیگر قطعات قابل تعویض برخی از سمعکها را تولید نمیکنند و این امر تعویض و یا تعمیر سمعک قدیمی را مشکل و یا غیر ممکن میکند. نرم افزارهای سمعک معمولا بعد از گذشت زمان تغییر کرده و قدیمی میشوند. بنابراین دوباره برنامه دادن به سمعک قدیمی با مشکل مواجه میشود. عملکرد و ویژگیهای سمعک به سرعت در حال پیشرفت است. تکنولوژی که در سمعک بسیار پیشرفتهی 6 یا 7 سال پیش موجود بود امروزه ابتدای تلقی میشود. برخی از مردم از کارکردن با سمعک قدیمی خود راضی هستند. ولی برخی مردم هنگام خرید دوست دارند سمعکهایی را خریداری کنند که دارای تکنولوژی جدید بوده و قطعات آن تا 4 یا 5 سال آینده به راحتی در دسترس باشند.
نیازهای شنوایی فرد
مواردی را که تا به حال به آنها اشاره کردیم مربوط به سمعک بودند. اما تغییر نیازهای شنیداری فرد نیز بر میزان عمر و کارایی سمعک تاثیر دارد. گاهی اوقات بعد از گذشت چند سال، میزان شنوایی فرد به جایی میرسد که نیاز به سمعک بسیار قویتر پیدا میکند. یک فرد با تغییر سبک زندگی خود ممکن است نیاز به سمعکی با ویژگیهای بیشتر یا کمتر داشته باشد. در مواردی که قرار است سمعکی که هنوز سالم است تعویض شود، میتوان با کمک پزشک، سمعک قدیمی را اهدا کرد.
چگونه تشخیص دهیم که کدام یک از موارد ذکر شده بر میزان عمر و کارایی یک سمعک تاثیر دارد
دوام سمعک تحت تاثیر عوامل بسیاری است که با کمک گرفتن از پزشک میتوان بسیاری از آنها را کنترل کرد. با همکاری و مشاوره با پزشک میتوان سمعکی را تهیه کرد که متناسب با نیاز ماست و برای مدت زمان طولانی کارایی دارد.
منبع : Healthyhearing