مواد خطرناکی که در لوازم آرایش پنهان شدهاند
لوازم آرایش، شامپوها، لوسیونها و سایر محصولات میتوانند به بدن ما آسیب برسانند. ترکیبات موجود در شویندههای صورت، کرمهای ضدآفتاب و دیگر لوازم آرایش اختلالات هورمونی و حتی سرطان را به همراه دارند زیرا این ترکیبات از طریق پوست و مو جذب بدن و مستقیما وارد جریان خون میشوند. در حالی که مطالعات زیادی با رویکردهای مختلف در این زمینه صورت میگیرد، همهی افراد برای استفاده از محصولات طبیعی توافق نظر دارند و یا بهتر این است که محصول خانگی ایمنتر و سازگار با محیط زیست تولید کنیم.
سدیم لوریل سولفات
کاربرد: در تولید شامپو، شامپوی بدن و صورت ، کرمپودر، دهانشویه و خمیردندان
این ماده در لوازم آرایش عامل یا تشدیدکنندهی حساسیت پوستی، آفت دهان، اختلالات تعادل چربی طبیعی پوست و صدمات چشمی است و تصور میشود که یکی از عوامل بروز آکنه، به ویژه آکنه کیستیک در اطراف دهان و چانه باشد.
بوتیلات هیدروکسی انیزول
کاربرد: در کرمهای لایه بردار و عطر
انجمن ملی سمشناسی این ماده را «عامل قطعی سرطان» در لوازم آرایش معرفی میکند. این ماده باعث بیرنگ شدن پوست میشود، به کبد آسیب میرساند و عامل سرطانهای شکمی، تورمهای پوستی، سارکوم و اختلالات در رشد طبیعی سیستم تولید مثل و میزان هورمون تیروئید است. اتحادیه اروپا استفاده از این ماده در عطر و لوازم آرایش را خطرناک میداند.
تریکلوزان و تریکلوکربن
کاربرد: خمیردندان، دئودورانت و صابونهای آنتی باکتریال
با فراگیر شدن محصولات آنتی باکتریال در دهه 1990، کاربرد تریکلوزان هم در صنعت لوازم آرایش به اوج خود رسید. حتی سازمان غذا و دارو مضرات این ماده را تائید کرد و در سال 2013 از تولیدکنندگان خواست تا ثابت کنند هیچ گونه عوارض مضر بلندمدتی ندارد. تریکلوزان در محصولات مایع و تریکلوکربن در صابونهای جامد موجب اختلال هورمونی، مقاومت میکروبی، اختلال عملکرد ماهیچه، اختلال عملکرد سیستم ایمنی و حساسیت هستند.میتوان از محصولات ضدعفونیکننده و آنتیباکتریال طبیعی مانند روغن درخت چای استفاده کرد.
آمینوفنول، دیامینوبنزن، فنیلن دیامین
کاربرد: در رنگ مو و شامپو
این ماده از مشتقات فرعی زغالسنگ و عامل سرطان در انسان است. آرایشگران روزانه در معرض این ماده شیمیایی از طریق لوازم آرایش هستند. استفاده از این ترکیبات در رنگ مو در اروپا ممنوع شده و سازمان دارو نیز کاربرد آن را در شامپوهای ضدشوره و ضد سوریازیس یا بیماری پوست ریزی ممنوع اعلام کرد.
پارابن
کاربرد: لوازم آرایش، مرطوبکنندهها، ژل اصلاح، شامپو، روغن و اسپری برنزه
سازمان جهانی دارو مطالعاتی که نشان دهندهی ارتباط پارابنها با سرطان سینه، سرطان پوست و کاهش تعداد اسپرم مرتبط میداند را به رسمیت میشناسد اما این ماده را مضر نمیداند. براساس تحقیقات انجمن محصولات مصرفی اروپا، پارابنهای زنجیرهای مانند پروپیل و بوتیل پارابن و همتایان شاخهای خود از جمله ایزوپروپیل و ایزوبوتیل پارابنها عامل اختلال در سیستم غدد درونریز، تولیدمثل و رشد هستند. در میان مواد تشکیلدهندهی لوازم آرایش به دنبال پسوند«پارابن» باشید، محصولات فاقد پارابن هم دارای برچسب مخصوص هستند.
پلیاتیلن گلیکول
کاربرد: در لایهبردارها، لوسیون بدن، لوازم آرایش و خمیردندان
دانههای پلاستیکی موجود در محصولات لایهبردار صورت و رژ لب از پلیاتیلن تشکیل شده و روانتر از لایهبردارهای طبیعی مانند پوسته گردو روی پوست حرکت میکنند. این مواد مصنوعی آغشته به دیاکسان است که سرطانزا بوده و به راحتی در پوست نفوذ میکند. پلیاتیلن محرک پوست است بنابراین نباید برای پوستهای آسیبدیده استفاده شود، دانههای به کار رفته در لایهبردارها و لوسیونهای بدن توسط شبکهی فاضلاب تسویه نمیشوند، در نتیجه آلایندهها را همراه خود به آبهای روان آورده و توسط ماهیها و آبزیان مصرف میشود.
رتینیل پالمیتات، استات رتینیل، اسید رتینوئیک و رتینول
کاربرد: در مرطوبکنندهها، رژ لب، ضدآفتاب، محصولات ضد پیری
فرآوردههای رتینولی که اغلب در لوازم آرایش و محصولات ضد پیری دارای عوارض معکوس هستند و در نور خورشید اثر سرطانزایی پیدا میکنند به همین دلیل باید شبها از آنها استفاده کنید و از مصرف کرمهای ضدآفتاب حاوی رتینول اجتناب کنید.
تقطیر نفت خام
کاربرد: در ریمل مژه و ابرو
ترکیبات نفتی به کار رفته در لوازم آرایش موجب آماس پوستی میشوند و غالبا همراه با ناخالصیهای سرطانزا هستند. این محصولات همزمان با تولید سوخت خودرو، روغن گرمایشی و مواد اولیه شیمیایی در پالایشگاههای نفت تولید میشوند.
مواد عطری
کاربرد: مرطوب کنندهها، دئودورانت، لوسیونها، کرم صورت، شامپو و نرمکنندههای مو
شرکتها ملزم به ذکر مواد شیمیایی موجود درترکیبات عطری روی برچسب محصولات خود نیستند. براساس پژوهشهای اخیر گروه محیط زیست و کمپین لوازم آرایش بیضرر، به طور متوسط 14 عنصر شیمیایی در 17 برند تجاری عطر و ادکلن مشاهده شد که هیچ یک از آنها بر روی برچسب محصول ذکر نشده بودند. عطرها باعث اختلال هورمونی و جزو 5 ماده حساسیتزای اصلی جهان میباشند. توصیه ما این است که از محصولات فاقد مواد عطری استفاده کنید.
اکسی بنزون
کاربرد : کرم ضدآفتاب
اکسی بنزون یکی از خطرناکترین مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایش مانند کرم ضدآفتاب است و در بدن عملکردی شبیه استروژن دارد، موجب تغییرات تولید اسپرم در جانوران و آندرومتریوز در زنان میشوند. مطالعات سلولی و جانوری نشان میدهد که اکسی بنزون و فرآوردههای آن ممکن است سیستم هورمونی را مختل کنند. سعی کنید از ضدآفتاب و لوازم آرایش حاوی اکسید روی، اکسید تیتانیوم یا آووبنزن استفاده کنید.
دیبوتیل، تولوئن و فرمالدئید
کاربرد: لاک و سایر محصولات ناخن
این مواد شیمیایی در لوازم آرایش به عنوان «سهگانهی سمی» شناخته شده و به نقصهای مادرزادی، اختلال غدد درونریز، سردرد و مشکلات تنفسی به ویژه در کارکنان سالن زیبایی مخصوص کاشت ناخن مرتبط هستند. بهتر است زنان باردار در دوران بارداری از تمام محصولات طراحی ناخن و کاشت ناخن اجتناب کنند. شرکت تولیدکننده OPI و Zoya متعهد شدهاند تا این مواد شیمیایی را از فرمول محصولات خود خارج کنند.
هیدروکینون
کاربرد: سفیدکنندههای پوست
براساس هشدار سازمان غذا و دارو مواد شیمیایی سفیدکننده عامل بیماری پوستی به نام آکرونوزیس همراه با ضایعههای کبود رنگ «بدشکل و درمانناپذیر» است. سفیدکنندههای وارداتی قاچاق ممکن است حاوی جیوه باشد که عامل مسمومیت در بزرگسالان و کودکان و به ویژه در دوران بارداری تلقی میشود. مراقب چنین محصولات و لوازم آرایش باشید و کالای بدون برچسب ترکیبات را خریداری نکنید و همیشه از مصرف محصولات حاوی جیوه، جیوه سفید و کلرید جیوه خودداری کنید.
منبع : Helloglow