معمولا برای برداشتن روکش سیم و کابل از تیغ‌های فلزی استفاده می‌شود، اما برای این کار از لیزر هم می‌توان استفاده کرد. با استفاده از اشعه‌ی لیزر دقیق و کنترل شده می‌توان روکش سیم و کابل را آب کرد، طوری که به هیچ وجه به رشته‌های سیم و کابل آسیبی وارد نشود. با کم شدن قطر سیم و کابل و پیچیده شدن عایق‌های آن‌ها تولیدکنندگان مجبور می‌شوند روش‌های جدیدی برای برداشتن روکش سیم و کابل پیدا کنند. استفاده از لیزر از روش‌های دیگر برداشتن روکش سیم و کابل بهینه‌تر است و نتیجه‌ی آن کیفیت بیشتری دارد. با پیچیده و کوچک شدن شبکه‌های سیم و کابل، استفاده از لیزر تنها راه جلوگیری از تولید ضایعات زیاد است. 

روش‌های سنتی برداشتن روکش سیم و کابل شامل روش‌های مکانیکی، سایشی، شیمیایی و گرمایی می‌شوند. البته هر کدام از این روش‌ها نقاط ضعفی مثل سرعت پایین، کمبود دقت، کیفیت پایین و احتمال آسیب رساندن به رشته‌های سیم و کابل را دارند. در روش مکانیکی از تیغ‌های تیز فلزی برای بریدن روکش سیم و کابل استفاده می‌شود. با این‌که این تیغ‌ها تا حد امکان تنظیم و کنترل می‌شوند، آسیب رسیدن به رشته‌های سیم و کابل اجتناب‌ناپذیر است. استفاده از روش مکانیکی برای سیم و کابل باریک یا سیم و کابلی که سطح مقطع گرد ندارند، بسیار مشکل است. 

استفاده از روش‌ گرمایی برای برداشتن روکش سیم و کابل پرهزینه است. این روش علاوه بر هزینه‌ی بالا، ممکن به سوختن روکش سیم و کابل یا آب شدن آن منجر شود و پس ماند دی الکتریک روی رشته‌های سیم و کابل جای بگذارد که رسانایی آن را کاهش می‌دهد. 

هنگام استفاده از روش شیمیایی هم باید به امنیت کارگران و کیفیت هوا و آب توجه داشت. هم‌چنین پس از اتمام فرایند، مواد شیمیایی زباله‌های خطرناک محسوب می‌شوند و معدوم کردن آن‌ها هزینه‌های زیادی دارد. 


استفاده از لیزر برای برداشتن روکش سیم و کابل هم برای انواع آن کاربرد دارد و در این روش، هیچ آسیبی به رشته‌های سیم و کابل وارد نمی‌شود.

یک راه حل کاربردی

استفاده از لیزر برای برداشتن روکش سیم و کابل هم برای انواع آن کاربرد دارد و در این روش، هیچ آسیبی به رشته‌های سیم و کابل وارد نمی‌شود. البته استفاده از لیزر هنوز روشی نوین است و در اکثر موارد از روش مکانیکی استفاده می‌شود، اما میزان استفاده از لیزر هم رو به رشد است. خیلی از مهندسان از این روش آگاه نیستند، اما مهندسانی که به آن آگاهی دارند سیم و کابلی طراحی می‌کنند که مشخصات خاصی دارند و برداشتن روکش آن‌ها فقط با استفاده از لیزر ممکن است. دستگاه‌های برداشتن روکش سیم و کابل لیزری، انواع مختلف دارند و از انواع مختلف لیزر در آن‌ها استفاده می‌شود، اما رایج‌ترین نوع آن از لیزر CO2 استفاده می‌کند که از لحاظ هزینه هم به صرفه‌تر از انواع دیگرش است. 

استفاده از لیزر دقیق‌ترین روش موجود برای برداشتن روکش سیم و کابل است. اگر از لیزر مناسب برای سیم و کابل مورد نظر استفاده شود، روکش لیزر را به خود جذب می‌کند و آب می‌شود، در حالی که رشته‌های سیم و کابل لیزر را منعکس می‌کنند و هیچ آسیبی نمی‌بینند. 


کاربردهای دیگر 

تکنولوژی استفاده از لیزر برای برداشتن روکش سیم و کابل در دهه‌ی 80 توسط مهندسان ناسا ابداع شد. امروزه، از این تکنولوژی در صنعت هوافضا و تولید دستگاه‌های پزشکی استفاده می‌شود. البته از این تکنولوژی برای تولید کابل هم محور میکرو نیز استفاده می‌شود که در بسیاری از وسایل الکترونیکی کاربرد دارد. کاربرد‌های دیگر لیزر برای برداشتن روکش سیم و کابل شامل تولید دریل‌های دندانپزشکی، سمعک، فروکاو، تپش آرا، مبدل‌های ماورای صوت و دیگر دستگاه‌های پزشکی و کابل ترمز دستی، کیسه‌ی هوا و موتورهای کوچک در صنعت تولید خودرو می‌شود. 


منبع : Assemblymag