با افزایش سن، لنز چشم‌ انعطاف‌پذیرتر می‌شود و میزان نوری که برای خوب دیدن نیاز داریم تغییر می‌کند. توانایی متمرکز شدن روی اشیاء نزدیک کاهش می‌یابد و به همین دلیل، اکثر افراد با کهولت سن به عینک مطالعه نیاز پیدا می‌کنند. لنز چشم هم‌چنین متراکم‌تر و زردتر می‌شود که این میزان دریافت نور توسط چشم را کاهش می‌دهد و برای دیدن به نور بیشتری نیاز پیدا می‌کنیم. این مسئله روی دید ما از رنگ‌ها نیز تاثیر می‌گذارد و رنگ‌ها، تا حدی شفافیت‌شان را از دست می‌دهند. اگر از پشت یک فیلتر زرد به اطراف نگاه کنید، متوجه این مسئله خواهید شد. 

کهولت سن می‌تواند مشکلات دیگری هم برای بینایی ایجاد کند پس چشم افراد مسن به نورپردازی متفاوتی نیاز دارد. این نورپردازی فقط به آن‌ها کمک نمی‌کند، بلکه دکوراسیون منزل‌شان را هم زیباتر می‌کند. کافی بودن میزان نور، مکان قرار دادن لامپ‌ها و میزان گرمای رنگ‌ها روی حس و روحیه‌ی شما و خانواده‌ی‌تان موثر است. بیایید روش‌های مختلف نورپردازی را بررسی کنیم. 

رو به بالا، رو به پایین و فراگیر. این جمله‌ی کوتاه تمام المان‌های مورد نیاز در نورپردازی را در خود جای داده است. به‌نظر ساده است، اما کاملا کاربرد دارد. 


نورپردازی رو به بالا

رایج‌ترین نوع نورپردازی رو به بالا با نصب کردن لامپ بالای دیوار و اطراف اتاق صورت می‌گیرد. برای این‌که میزان نور خروجی را به حداکثر برسانید، از لامپ‌های فلورسنت T5 یا LED استفاده کنید. با این کار سقف روشن‌تر می‌شود و نور بیشتری به سمت اتاق منعکس می‌شود. هم‌چنین می‌توانید این نورپردازی را با نور روز ترکیب و میزان روشنایی اتاق را بیشتر کنید. اگر کابینت آشپزخانه با سقف فاصله دارد، می‌توانید بالای آن لامپ نصب کنید. با این کار نور پس از برخورد با سقف به سمت پایین منعکس و اتاق روشن‌تر می‌شود. با این‌که زیاد کردن میزان نور مهم است، مهم‌تر از آن این است که نورپردازی طوری انجام شود که چشم‌ها اذیت نشوند. می‌توانید در آشپزخانه از رنگ‌های مات استفاده کنید که نور را زیاد منعکس نکنند. اگر به پیشخوان سنگی علاقه دارید، سعی کنید از پیشخوان‌های سنگ صابون یا بتونی استفاده کنید که نور را منعکس نکنند. 


در روش نورپردازی رو به پایین برای روشن کردن فضا نور از بالا به پایین تابیده می‌شود.

نورپردازی رو به پایین

در این روش برای روشن کردن فضا نور از بالا به پایین تابیده می‌شود. زمانی این تنها روش نورپردازی در منزل محسوب می‌شد. اگر می‌خواهید فقط از نورپردازی رو به پایین در آشپزخانه استفاده کنید، تعداد منابع نور نکته‌ی اصلی در متعادل کردن نورپردازی است. هالوژن هم نورپردازی رو به پایین محسوب می‌شود. نورپردازی کاربردی اهمیت زیادی دارد و باعث می‌شود نور جایی که مورد نیاز است تابیده شود. در آشپزخانه می‌توان زیر کابینت لامپ نصب کرد تا نور از بالا روی جایی که نیاز دارید تابیده شود نه این‌که از پشت بتابد و سایه ایجاد کند. 

برای پیاده کردن نورپردازی کاربردی در آشپزخانه از لامپهای زنون یا LED استفاده کنید. مطمئن شوید روی لامپ پخش‌کننده یا لنزی وجود دارد که نور را به‌صورت متعادل پخش می‌کند. وقتی پیر می‌شویم، برای انجام کارها به 2 تا 5 برابر نور بیشتر نیاز داریم. 

همه می‌دانیم کشو از کابینت بسیار کاربردی‌تر و در دسترس‌تر است. پس چرا کمی نور در کشوها نتابانیم؟ این هم یکی دیگر از استفاده‌های نورپردازی کاربردی است. به این شکل دیگر مجبور نمی‌شوید برای پیدا کردن چیزی که دنبالش هستید، برای مدتی طولانی در کشو جست و جو کنید. 


نورپردازی فراگیر

در این نوع نورپردازی، از نورپردازی رو به پایین و نور طبیعی استفاده می‌شود. با این روش مطمئن می‌شوید در تمام ساعات روز نور کافی در آشپزخانه وجود دارد. 


نشانه‌گذاری

یکی دیگر از نکات مهم در نورپردازی برای کسانی که مشکل بینایی دارند، نشانه‌گذاری است. این نشانه‌ها به افراد کمک می‌کنند بهتر فاصله اجسام را تشخیص دهند. استفاده از نور زیر کابینت‌ها و کنار پایه‌ها، تضادی بین کابینت‌ها و کفپوش ایجاد می‌کند که کار افراد کم‌بینا را راحت‌تر می‌کند. البته بعضی‌ها هم فقط به جنبه‌ی ظاهری آن توجه می‌کنند.


منبع : Houzz